
	

	

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ON PROCEDURES FOR 
MANAGEMENT OF TRAVELLERS FROM ABROAD  

FROM 1ST MAY 2022 ONWARDS 
 

(UPDATED ON 1ST MAY 2022) 
 
 
What must an individual do to enter Malaysia? 

1. Download, register and activate the MySejahtera App. 
2. Fill up corresponding details, including travel and vaccination information in 

MySejahtera under the Traveller icon. 
 

a. Complete the Pre-departure Form (click the Travel For xxx (name of the 
traveller) under the ‘Traveller’ icon in MySejahtera application. 

b. Upon submission of Pre-Departure Form, a BLUE Travellers card (if fully 
vaccinated) or a RED Travellers card (if unvaccinated/ partially vaccinated) 
will appear on the app. Fully vaccinated travellers from Singapore who 
travel into Malaysia via land at least three (3) times in a week, will receive 
a PURPLE Frequent Travellers Card.  

c. Travellers with a PURPLE Frequent Travellers Card are advised to refill 
and resubmit their pre-departure form every seven days in order to renew 
their cards. 

 
3. If you are travelling with dependents, fill up their details as well after you have 

added them under “Manage Dependents” and “Vaccine Dependent”. (Please 
refer to the guide on how to fill up MySejahtera). 

4. Verify your digital COVID-19 vaccine certificate on https://mysafetravel.gov.my/ 
(for digital vaccine certificates issued overseas).  

5. Valid national passport or internationally recognised travel document before 
departing for Malaysia. 

6. Has a valid visa to enter Malaysia (if required). 
7. Partially or non-vaccinated individuals should take a COVID-19 RT-PCR or 

professionally administered COVID-19 antigen rapid test two days before 
departure and upload the test result in MySejahtera the moment it is received. 



	

	

QUARANTINE 
 
1. Are unvaccinated or partially vaccinated travellers allowed to enter 

Malaysia? 
 

Travellers aged 18 years old and above who are partially or non-vaccinated are 
allowed to enter Malaysia. However, they will be subjected to quarantine upon 
arrival. As of 1st April 2022, the number of quarantine days is 5 days. They will 
receive a Digital Home Surveillance Order (HSO) from the Ministry of Health in 
MySejahtera. When travellers receive the HSO, they are legally bound under 
Regulation 12A.(1) of the Prevention and Control of Infectious Diseases 
(Measures Within Infected Local Areas)(National Recovery Plan) Regulations 
2021.  
 
They are also required to do a professionally administered or supervised COVID-
19 antigen rapid test within 24 hours of arrival AND a COVID-19 RT-PCR test on 
Day 4 or a professionally administered or supervised COVID-19 antigen rapid 
test on Day 5 of quarantine. The HSO will only be revoked after the traveller gets 
tested and the result is negative. 
 

 
2. Are unvaccinated children allowed to enter Malaysia? 
 

Children 17 years old and below, regardless of vaccination status, are allowed to 
enter Malaysia and do not need to be quarantined. They also do not need to do 
any pre-departure or on arrival test.  
 
 

3. Are persons who are medically unfit to be vaccinated allowed to enter 
Malaysia? 

 
Persons who are medically unfit to be vaccinated are allowed to enter Malaysia. 
They do not need to undergo quarantine upon arrival. However, they will still 
need to do a COVID-19 RT-PCR test or professionally administered COVID-19 
antigen rapid test within two (2) days before departure for Malaysia and a 
professionally administered or supervised COVID-19 antigen rapid test within 24 
hours of arrival in Malaysia. 

 
Travellers who are medically unfit to be vaccinated should obtain proof of their 
vaccination exemption before they travel. The proof of vaccination exemption 
should be an endorsed document from a healthcare provider / public health 
official. Failure to do so may result in the travellers being subjected to quarantine 
upon arrival. Travellers should bring along an electronic or physical copy of their 
proof of vaccination exemption. 



	

	

 
 

4. Does a former COVID-19 patient who has recently recovered still need to be 
quarantined upon arrival in Malaysia? 

 
A former fully vaccinated COVID-19 patient who has recently recovered between 
6 – 60 days before departure need not undergo quarantine upon arrival.  

 

 
5. Am I allowed to quarantine at home if I am partially or not vaccinated and 

need to be quarantined upon arrival in Malaysia? 
 

Travellers are allowed to quarantine either at home, at a hotel or any other 
accommodation of their choice with the premise owner’s permission. From 1st 
April 2022 onwards, travellers who wish to quarantine at home need no longer 
apply approval for home quarantine from the Ministry of Health. 
 
  
 

MYSEJAHTERA 
 
1. Why must MySejahtera be downloaded? 
 

MySejahtera is an application developed by the Government of Malaysia to assist 
in monitoring COVID-19 outbreak in the country. All travellers entering Malaysia 
must fill up their travel details, vaccination status and pre-departure test result 
(applicable for partially or non-vaccinated travellers) in MySejahtera as a pre-
requisite. 

 
 
2. What if I do not have a smartphone to download MySejahtera? 
 

All travellers without a smart phone MUST register themselves as a dependent in 
another account. The form is linked to the immigration system and failure to fill in 
the form would result in Not To Land (NTL) status. Besides that, the travellers 
can bring a hard copy of their Traveller’s Card, pre-departure test result (if 
applicable) and vaccination certificate or register as a ‘dependent’ under 
someone who has MySejahtera who is travelling together. 
 
 

3. How do I get my vaccination certificate to appear in MySejahtera?  
 

Please refer to the guide on how to fill up MySejahtera. 
 
 



	

	

4. Must every visitor use MySejahtera app? 
 

Yes. All visitors to Malaysia must download, install and activate the MySejahtera 
application and fill in the pre-departure form in the MySejahtera app prior to their 
departure for Malaysia.  

 
Children who are travelling with their parents/legal guardians can be registered 
as dependents of the parents/legal guardians in the MySejahtera app. Children 
12 years old and above who have their own smartphone can also register for 
their own MySejahtera account. 
 
 

VACCINATION REQUIREMENTS 
 
1. What are the vaccination requirements for travel into Malaysia? 
 

Travellers must have completed a full regimen of a COVID-19 vaccine 
recognised by the World Health Organization (WHO) or by a stringent regulatory 
authority in the country of origin and a booster dose for those aged 60 years and 
above. Those who have received two doses of Sinopharm or Sinovac, regardless 
of their age, should also receive their third dose to be qualified as fully 
vaccinated. 

 
A full regimen of a COVID-19 vaccine means the traveller has received the 
required number of dose(s) to provide the full vaccine protection, inclusive of the 
time needed following the administration of the dose(s) to be protected against 
COVID-19. Currently, this means 14 days after the second dose of a two (2) dose 
vaccine or 14 days after a one (1) dose vaccine. For booster dose, they are 
considered fully vaccinated immediately after they receive the vaccine. 

 
 
2. Would Malaysia recognise vaccine other than what has been approved by 

its own regulators? 
 

Malaysia will recognise travellers who have completed the full regimen of COVID-
19 vaccines approved under the World Health Organization’s Emergency Use 
Listing or approved by a stringent regulatory authority in the country of origin, 
including those who have received different vaccine brands for their respective 
doses. 
 
 
 
 



	

	

3. What are the accepted proofs of vaccination? 
  

Verify your digital COVID-19 vaccine certificate on https://mysafetravel.gov.my/ 
(for digital vaccine certificates issued overseas) 
 
 

4. What should I show as proof of vaccination while in Malaysia? 

To enter premises in Malaysia that require proof of vaccination, show: 
 

• Vaccination certificate in MySejahtera application; or 
• Physical vaccination card from country of origin; or 
• Physical proof of vaccination exemption for travellers who are medically unfit 

to be vaccinated 
 
For most premises, proof of vaccination is no longer a requirement for entry from 1st 
May 2022. 
 
 
 
COVID-19 TESTS 
 
1. Are travellers required to take any pre-departure COVID-19 tests? 
 

Only partially or non-vaccinated travellers aged 18 years old and above are 
required to take a COVID-19 RT-PCR test or a professionally administered 
COVID-19 antigen rapid test. 

 
 
 
2. Must I go to specific test centres to conduct my COVID-19 tests? 
 

COVID-19 tests must be conducted at centres accredited by respective MOH at 
country of origin. Travellers are strongly encouraged to allocate sufficient lead 
time when scheduling a test appointment. For details related to the cost and 
administration of the test, travellers should enquire directly with the clinic. 

 
Upon arrival in Malaysia, MySejahtera users can click the “Health Facilities” icon 
in the MySejahtera app main page for the list of health facilities. 
 
 

3. What type of COVID-19 tests are accepted for travel to Malaysia? 
 

All partially vaccinated or unvaccinated travellers are required to do a COVID-19 
RT-PCR test or professionally administered antigen rapid test. Only tests that are 
taken at an internationally or nationally accredited or recognised laboratory, clinic, 



	

	

or medical facility recognised by the Ministry of Health of the country of origin is 
accepted. 
 
 

3. Do I need to book and make payment for on-arrival COVID-19 tests prior to 
departure? 

 
Partially vaccinated or unvaccinated travellers are encouraged to book their on-
arrival COVID-19 tests with the respective private health care facilities offering 
the tests prior to departure. Or they may do their booking after they arrive, as 
long as the test is done within 24 hours of arrival. 

 
Travellers need not show proof of on-arrival COVID-19 test booking and 
payment. 
 
 
 

4. Do I need to take another COVID-19 test upon arrival in Malaysia? 
 

Partially or non-vaccinated travellers are required to do a professionally 
administered or supervised COVID-19 antigen rapid test within 24 hours of arrival 
in Malaysia. They are also required to do a COVID-19 RT-PCR test on Day 4 or a 
professionally administered or supervised COVID-19 antigen rapid test on Day 5. 
The Home Surveillance Order will only be revoked after the test result on Day 4 
or 5 is negative. 

 
 
6. Do I need to take the on-arrival test at the point of disembarkation? 
 

Travellers aged 18 years old and above who are partially or non-vaccinated may 
choose to undergo on-arrival COVID-19 test at the point of disembarkation if the 
testing facility is available, or they may choose to do it outside the point of 
disembarkation nearby to their accommodation, as long as the test is done within 
24 hours of arrival. 

 
 
 
7. Does a former COVID-19 patient who has recently recovered still need to 

undergo pre-departure and on arrival COVID-19 test? 
 

No, a former COVID-19 patient who has recently recovered between 6 – 60 days 
before departure need not undergo pre-departure or on arrival COVID-19 tests.  
 



	

	

 
9. Do children need to undergo pre-departure and on arrival COVID-19 tests? 

 
Children 17 years old and below do not need to do any pre-departure or on 
arrival test.  
 
 

 
10. What are the accepted proofs of COVID-19 testing/ Pre-Departure Test 

certificates? 
 

Travellers who have taken a COVID-19 Polymerase Chain Reaction (PCR) Test 
or COVID-19 antigen rapid test should receive either a digital test result 
certificate or an endorsed hardcopy result certificate. You may then upload the 
test result into MySejahtera as proof that you have done the Pre-Departure Test 
and that it is negative. 

 
Those who are unable to receive a digital certificate can request a hardcopy 
certificate from the clinic you visited instead. 

 
 
 
11. Do I need to bring a physical copy of my COVID-19 test results when I travel? 
 

Travellers should bring along an electronic or physical copy of their pre-departure 
COVID RT-PCR test result. 

 
 
 
12. What if I failed my COVID-19 test prior to my departure? 
 

Travellers who have a positive COVID-19 test less than 6 days before departure 
will not be allowed to enter Malaysia. 

  
 
13. What if I fail my COVID-19 test upon arrival in Malaysia? 
 

Travellers who are tested positive upon arrival in Malaysia, will be subjected to 
the existing protocol for positive cases outlined by the Ministry of Health of 
Malaysia. Digital Home Surveillance Order (HSO) issued by the Ministry of Health 
will appear in MySejahtera with the duration stated underneath. 

 
As of 1st April 2022, travellers with no or mild symptoms can undergo isolation at 
home, in a hotel or any other accommodation of their choice with the premise 
owner’s permission. Travellers with moderate to severe symptoms are required to 
be referred for admission to a private hospital or low risk quarantine and 



	

	

treatment centre. All costs incurred should be covered by their travel and health 
insurance or borne by the travellers. 

 
If you are tested positive for COVID-19 upon arrival, please update your health 
status daily in the MySejahtera app under “Things to do”. 
 

 
 
INSURANCE 
 

Is insurance required for travel to Malaysia? 
 

No. Insurance is no longer required for travel to Malaysia starting from 1st May 
2022. 
 
 

ARRIVAL IN MALAYSIA 
 
1. What documents do I need to prepare upon arrival in Malaysia?  

At immigration, travellers must present to the immigration officer: 
 

• A valid national passport or internationally recognised travel document  
• A valid visa (for visa-required travellers);  
• Boarding pass; and  
• Traveller’s Card display in MySejahtera app 

 
 
 
2. Do travellers need a return or onwards flight ticket to enter Malaysia?  

Yes. All foreign travellers are required to have a confirm return ticket unless 
he/she is a Malaysian Permanent Resident, entry permit holder/the holder of long 
term pass issued by the Immigration Department of Malaysia. 

 
 
3. Can transfer/transit passengers travel to Malaysia? 

Yes 
 

4. Do travellers need to show any proof of accommodation?  
 No 
 

5. Do travellers need to apply for MyTravelPass (MTP) to travel to Malaysia? 
No. Travellers do not need to apply for MTP. 

 
 



	

	

 
6. Are there any other submission of health declaration, travel and 

accommodation details required by Malaysia upon arrival? 
 

No. All the information is to be submitted in the MySejahtera app prior to 
departure to Malaysia. 
 
 

TRANSIT IN MALAYSIA 
 
1. Are there any testing requirements for travellers who transit in Malaysia 

before departing for another international destination? 
 

No. Testing is not required by Malaysian authorities. However, travellers should 
check with the authorities of the destination country if testing is required within a 
certain period of time before arrival to the destination country. 

 
 
 
 
2. Are there testing requirements for travellers who transit in Peninsular 

Malaysia before travelling to East Malaysia (Sabah and Sarawak)? 
 

Testing is not required for travellers who transit in Peninsular Malaysia before 
travelling to East Malaysia (Sabah and Sarawak). For requirements of entry into 
Sabah and Sarawak, please refer to the Sabah and Sarawak State Government 
websites for further details.  
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